Το παιχνίδι των θρόνων στο κέντρο της αναπήδησης προς τα αριστερά

PP και Cs έχουν ανοίξει ένα παιχνίδι των θρόνων στην κεντροδεξιά, την οποία οι δημοφιλείς επιδιώκουν να κερδίσουν με την ανάκτηση από τη Μαδρίτη, και με την άδεια Vox, η απόλυτη πλειοψηφία του παρελθόντος, σε έναν αγώνα που, εκ των προτέρων, δεν πρέπει να βλάψει την κυβέρνηση Pedro Sánchez αλλά που καταλήγει πιτσίλισμα αριστερά και πιάνει το PSOE χωρίς υποψήφιο στη Μαδρίτη.

PP και Ciudadanos συνεχίζουν να ξεκινούν την Πέμπτη αμοιβαίες κατηγορίες προδοσίας μετά το πολιτικό χάος που προκάλεσε χθες την πρόταση μομφής της Μούρθια, όπου οι C συμφώνησαν με το PSOE να απομακρύνουν το PP από την κυβέρνηση και το οποίο είχε μια απάντηση από τη Μαδρίτη με την έκκληση για εκλογές.

Και οι δύο εταίροι κατηγορούν ο ένας τον άλλον και οργανώνουν μια οργή που ωστόσο επιδιώκει να εμμείνει στη Μούρθια και την Κοινότητα της Μαδρίτης, προσπαθώντας να σώσει από τον κατακλυσμό τις κυβερνήσεις της Ανδαλουσίας, της Καστίλης και της Λεόν και εκείνη της πρωτεύουσας της Ισπανίας.

Οι πρωταγωνιστές αυτού του πολιτικού αγώνα, ο πρόεδρος του ΡΡ, Πάμπλο Καζάντο, και αυτός του Ciudadanos, Inés Arrimadas, συνέπεσαν με την πράξη της Ένωσης Θυμάτων Τρομοκρατίας (AVT) για την επέτειο των 11-Μ, όπου δεν έχουν περάσει τα λόγια τους.

Ένα ανοιχτό μικρόφωνο από την ισπανική τηλεόραση έδειξε πώς η προέλαση έχει καθίσει στους Πολίτες της Μαδρίτης, όταν έχει κυνηγήσει τον αντιδήμαρχο λέγοντας στον Casado: “Καθώς κυβερνούν το PSOE και τους Podemos στην Κοινότητα, μας έχετε γαμήσει”.

Παντρεμένος επιδιώκει να φάει Cs και να επιβληθεί σε Vox στη Μαδρίτη
Η έκκληση για εκλογές στη Μαδρίτη ήταν αναπόφευκτη, σύμφωνα με το PP, και “ανευθυνότητα” κατά τη γνώμη των πολιτών.

Ο Αρριμαδάς αποκάλυψε ότι κάλεσε τον Καζάντο μετά την πρόταση της Μούρθια για τη διασφάλιση της σταθερότητας των συμφώνων στην Ανδαλουσία, την Καστίλλη και τη Μαδρίτη, ενώ ο αρχηγός του ΡΡ σημείωσε ότι η έκκληση διήρκεσε τρεις ώρες για την πρωτοβουλία ανατροπής του Φερνάντο Λόπεζ Μίρας.

Η πρόεδρος της Μαδρίτης, Isabel Díaz Ayuso, κατηγόρησε τον Αγκουάντο ότι συναντήθηκε με το PSOE “στο πίσω μέρος” και προτίμησε να “συνάψει συμφωνία με το Moncloa”. Η Aguado το αρνήθηκε και περιγράφει την πρόοδο ως “καπρίτσιο” επειδή κατά τη γνώμη της ο ηγέτης του PP θέλει να είναι ο “Queen Sun” ή να συμφωνήσει με τον Vox.

Εν τω μεταξύ, ο Καζάντο ανεβάζει το στοίχημά του στη Μαδρίτη. Επιδιώξτε την απόλυτη πλειοψηφία του Ayuso, ενώπιον της ένωσης στην Ισπανία της κεντροδεξιάς στην “ψηφοφορία PP”. Εάν τα άλλα κεντροδεξιά κόμματα “δεν επιθυμούσαν” να ενταχθούν στο ποσό θα είναι “βάσει βάσης”.

Το PP χειρίζεται εσωτερικές έρευνες που το τοποθετούν στο 38% των ψήφων, αλλά είναι περίπλοκο να καταφέρουν να κυβερνήσουν χωρίς την υποστήριξη του Vox. Αποφεύγουν να απαντήσουν αν η προεκλογική κλήση τους φέρει πιο κοντά στο Vox. Η στρατηγική του περνάει επίσης από την κατανάλωση πολιτών, ανοίγοντας τις πόρτες του σε ηγέτες και μαχητές στους οποίους ο Αρριμαδάς αφήνει «ορφανά». Εξασφαλίζουν ότι υπάρχουν ήδη διακριτές επαφές.

Οι εκλογές της Μαδρίτης πρέπει να ξεπεράσουν το νομικό χάος. Η Συνέλευση της Μαδρίτης σημείωσε τη διάλυσή της, αλλά χρησιμοποιεί την εκλογική έκκληση με την προϋπόθεση ότι οι προτάσεις μομφής της Περισσότερης Μαδρίτης και του PSOE βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι πολίτες, οι οποίοι προεδρεύουν του ιδρύματος, δεν αποκλείουν την υποβολή εισήγησης ενώ αγωνίζονται για να συζητηθούν οι ήδη εγγεγραμμένοι.

Στη Μούρθια, ο πρόεδρος Λόπεζ Μίρας αρνήθηκε ότι διαπραγματεύεται με βουλευτές του Cs για να καταψηφίσει την πρόταση μομφής του κόμματός του παράλληλα με το PSOE, ενώ ο Vox τον κατηγορεί ότι δεν έχει διαλύσει το Κοινοβούλιο των Μούρσιαν.

Διάσωση των υπόλοιπων περιφερειακών συμφώνων
Επιπλέον, η PP και η Cs αποσκοπούν στη διάσωση των άλλων περιφερειακών συμφώνων. Στην Καστίλλη και Λεόν, ο Πρόεδρος Αλφόνσο Φερνάντεζ Μανιοέκο (PP) και ο αντιπρόεδρός του, Francisco Igea (Cs), εγγυούνται τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Το Harmony έχει επίσης παρουσιαστεί στην Ανδαλουσία και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης.

Ωστόσο, οι Cs και PP προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις εσωτερικές εντάσεις του αντιθέτου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Σ.Σ. στη Γερουσία, Χαβιέ Μαρότο, δήλωσε ότι «στην Καστίλλη και Λεόν λος Σιουνταντάνος δεν ακούν τον Αρριμάδα και ο αρχηγός του Cs ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΡΡ, Τεοντόρο Γκαρσία Εγά, να ακούσει περισσότερο τη Χουάνμα Μορένο και τον Μανιούκο.

Έκπληξη στα αριστερά
Ο πολιτικός ισλαμισμός κινείται επίσης προς τα αριστερά, αν και αμφότερα τα μέλη της κυβέρνησης απορρίπτουν τις εντάσεις σχετικά με τη συμμαχία του Σάντσεζ και του Αριμαδά στη Μούρθια.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Μαρία Ιησούς Μοντέρο επισημαίνει ότι ο συνασπισμός είναι «σταθερός και σταθερός», βλέπει «τρελές» εκλογές στη Μαδρίτη και πιστεύει ότι ο Αρριμαδάς πρέπει να απομακρυνθεί από το ΡΡ και το Βόξ αν δεν θέλει να «καταποντιστεί». Εάν συζητηθούν οι προτάσεις της Μαδρίτης, χρειάζονται την υποστήριξή τους.

Οι Σοσιαλιστές επισημαίνουν στο Κογκρέσο ότι ο Ciudadanos δεν θα είναι πιο σταθερός εταίρος από οποιονδήποτε άλλο, ούτε θα είναι επιζήμιος για τους άλλους.

Και στο Podemos παραδέχονται ότι μπορούν να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες, αλλά ο κ. Gerardo Pisarello είπε ότι το είδε “δύσκολο”.

Επίσης, δεν φοβάται το ποσό PSOE-Cs ERC, το οποίο πιστεύει ότι η Εκτελεστική Εξουσία τους χρειάζεται για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, διότι με τους Πολίτες οι αριθμοί δεν δίνουν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.