Ο Borrs παίρνει τη διοίκηση του “Parlament” για να τον προστατεύσει από την “παρέμβαση” του κράτους

Η Laura Borrs, η οποία έθεσε υποψηφιότητα για τις εκλογές των 14-F ως υποψήφια της JxCat για την προεδρία της Generalitat, εξελέγη αυτή την Παρασκευή πρόεδρος του Κοινοβουλίου, με 64 ψήφους υπέρ, και δεσμεύτηκε να προστατεύσει την καταλανική βουλή από πιθανή “παρέμβαση” του κράτους.

Στην ιδρυτική συνεδρίαση του Parlament, που πραγματοποιήθηκε σε μια ασυνήθιστη τοποθεσία, το Αμφιθέατρο, όντας πιο ευρύχωρο και αεριζόμενο από το Hemiiclo, η ανεξαρτησία έχει αποκτήσει τον έλεγχο πέντε από τις επτά καρέκλες στο τραπέζι της κάμερας.

Εκτός από τον Borrs, αποτελούν μέρος του νέου πίνακα Anna Caula (ERC) ως πρώτη αντιπρόεδρος, Eva Granados (PSC) ως δεύτερος αντιπρόεδρος, ο Ferran Pedret (PSC) ως πρώτος γραμματέας, ο Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat) ως δεύτερος γραμματέας, ο Pau Juvill (CUP) ως τρίτος γραμματέας και ο Ruben Wagensberg (ERC) ως τέταρτος γραμματέας.

Ως εκ τούτου, τρεις γυναίκες στις κατεξοχήν θέσεις του Προεδρείου σε ένα Κοινοβούλιο με παρουσία ρεκόρ αναπληρωτών: 65 από τις 135.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το σχηματισμό του Παλαιού Τραπεζιού, του προέδρου του ERC βουλευτή και πρώην conseller Ernest Maragall, ο οποίος εξόργισε τον Ciudadanos – ο Carlos Carrizosa γνωστοποίησε τις αναταραχές του – για την πολιτική του ομιλία πριν από την ψηφοφορία.

Ο Borrs συγκέντρωσε 65 ψήφους, ανεπαρκείς για να διακηρυχθούν στην πρώτη ψηφοφορία με απόλυτη πλειοψηφία: υποστηρίχθηκε από τους JxCat και ERC, αλλά όχι από το CUP, το οποίο δεν ήθελε να του δώσει “λευκή επιταγή”, αφού εξέφρασε ενδοιασμούς σχετικά με την υπόθεση του δικαστηρίου που σέρνει στο Ανώτατο Δικαστήριο για υποτιθέμενες παρατυπίες στις συμβάσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του στο πηδάλιο του Θεσμικού Οργάνου καταλανικών επιστολών , έτσι θα μπορούσε να απενεργοποιηθεί.

Το ΚΑΠΕ ψήφισε τον υποψήφιό του, Pau Juvill, στην πρώτη ψηφοφορία και κενό στη δεύτερη ψηφοφορία, αν και παραχώρησε μία από τις εννέα ψήφους του στον Borrs, σε μια συμβολική παραχώρηση στον βουλευτή της JxCat Lluís Puig, ο οποίος διέφυγε στο Βέλγιο και ο οποίος δεν μπόρεσε να μεταβιβάσει την ψήφο του. Στη δεύτερη ψηφοφορία, 64 ψήφοι ήταν αρκετές για να ανακηρυχτεί ο Borrs, με απλή πλειοψηφία, νέος πρόεδρος της βουλής.

Αναγνώριση Φορκαντέλ
Στην πρώτη της ομιλία, με λόγια αναγνώρισης προς την πρώην Πρόεδρο του Parlament Carme Forcadell, αλλά χωρίς καμία αναφορά στον άμεσο προκάτοχό της, Roger Torrent, η Borrs ζήτησε “να εργαστεί για να ανακτήσει την αξιοπρέπεια αυτής της αίθουσας και να της χορηγήσει την πολιτική σημασία που αντιστοιχεί σε αυτήν”.

“Είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε το απαραβίαστο αυτού του Κοινοβουλίου, την ανεξαρτησία του, μη επιτρέποντας παρεμβάσεις από τις άλλες εξουσίες, ούτε την εκτελεστική ούτε τη δικαστική εξουσία”, δήλωσε ο Μπόρρς, ο οποίος έχει επισημάνει ότι αυτό το νομοθετικό σώμα “πρέπει να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στην πρόοδο της Καταλονίας προς την ανεξαρτησία”.

“Θα σεβαστώ αυτή την κυριαρχία και θα υπερασπιστώ οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση”, επέμεινε ο Μπόρρς.

Ο υποψήφιος του PSC για την προεδρία του Generalitat, Σαλβαδόρ Ίλα, χαρακτήρισε την ομιλία του Borrs “απογοητευτική” και προέβλεψε ότι η πολιτική σύγκρουση στην Καταλονία θα “τεχνοποιηθεί”.

Επίσης επικριτικός έχει ο ηγέτης των κοινών στο Κοινοβούλιο, Jéssica Albiach, ο οποίος έχει θρηνήσει “την υποθήκη ERC με Junts”: “Ο ευρύς δρόμος της CKD στο τέλος ήταν ο τρόπος Borrs”, είπε.

Ο βουλευτής του Vox Ignacio Garriga δήλωσε ότι, ως τέταρτη δύναμη του Κοινοβουλίου, ήταν υπεύθυνοι για μια γραμματεία του Προεδρείου και κατηγόρησε τους Cs και τη ΔΕΗ ότι δεν υποστήριξαν την υποψηφιότητά του.

Ο ηγέτης των πολιτών στην Καταλονία, Carlos Carrizosa, στάθηκε μπροστά στον Vox ότι την πρώτη του μέρα στο Κοινοβούλιο “κρύφτηκε κάτω από το γραφείο”, και ο πρόεδρος της ΚΑΠ, Alejandro Fernández, αποκάλεσε τον λόγο του Borrs “σεχταριστικό”, “σουρεαλιστικό” και “ματαιόδοξο”.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου του ERC Μάρτα Βιτάλτα διεκδίκησε το έργο του Ρότζερ Torrent ως προέδρου του Parlament και απέφυγε να κάνει πολεμική με τον Borrs επειδή τον παρέβλεψε.

Μετά την ίδρυση του Κοινοβουλίου, ο Borrs θα πρέπει να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες τις επόμενες ημέρες, για να διερευνήσει ποιος υποψήφιος είναι πρόθυμος να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για να προικιστεί με τον πρόεδρο του Generalitat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.