Η δικαιοσύνη έχει διορία μέχρι την Τρίτη για να αποφασίσει εάν θα διεξαχθούν εκλογές στη Μαδρίτη

Το Προεδρείο του Μόνιμου Συμβουλίου της Συνέλευσης της Μαδρίτης παρουσίασε την Παρασκευή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης (TSJM) την προσφυγή κατά της εκλογικής προέλασης και το διάταγμα διάλυσης της Βουλής που ανακοίνωσε η περιφερειακή πρόεδρος, Isabel Díaz Ayuso, μετά την κατάθεση δύο προτάσεων μομφής εναντίον της.

Στην αίτηση αναιρέσεως, η οποία κατατέθηκε στις 11:00, ζητεί την προληπτική και προληπτική αναστολή κατά της διάλυσης της Συνέλευσης της Μαδρίτης και την εκλογική έκκληση για “περικύκλωση στο mora”, δηλαδή τον κίνδυνο να μην έχει αποτέλεσμα η προσφυγή κατά την επίλυσή της, και “από την περίπτωση περιστάσεων έκτακτης ανάγκης στην υπόθεση”, εμποδίζοντας τη συνέχιση της επεξεργασίας των δύο προτάσεων μομφής που προωθήθηκαν από το PSOE και το , που υποβλήθηκε πριν από τη δημοσίευση του διατάγματος.

Αυτό σημαίνει ότι η TSJM, η οποία θα διαβιβάσει στο τμήμα Οκτώ της Αμφισβητούμενης Διοίκησης, αρμόδια σύμφωνα με το κανονιστικό δίκαιο της διοικητικής δικαιοδοσίας, έχει στη διάθεση δύο εργάσιμων ημερών για να αποφασίσει σχετικά με τα προληπτικά μέτρα, τα οποία δεν μπορούν να προσβληθούν, που ζητούνται κατά της διάλυσης του Σώματος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα είναι γνωστό από δευτέρα έως Τρίτη εάν συνεχιστεί η κοινοβουλευτική δραστηριότητα και συνεχιστούν οι προτάσεις μομφής κατά του Ayuso ή εάν, αντιθέτως, στις 4 Μαΐου θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Κοινότητα της Μαδρίτης.

Το ανώτατο όργανο της Συνέλευσης της Μαδρίτης υποστηρίζει ότι το διάταγμα του Προέδρου, το οποίο περιλαμβάνει τη διάλυση του Περιφερειακού Επιμελητηρίου και την έκκληση για πρόωρες εκλογές στις 4 Μαΐου, θεωρεί ότι «δεν είναι σύμφωνο με το νόμο», δεδομένου ότι οι πρωτοβουλίες βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, στην Επίσημη Εφημερίδα της Κοινότητας της Μαδρίτης (BOCM).

Ο Αγιούσο υπέγραψε το διάταγμα την Τετάρτη 10 Μαρτίου αφού αποφάσισε να χωρίσει με τον κυβερνητικό συνεργάτη του πολίτη φοβούμενος ότι το PSOE και ο σχηματισμός πορτοκαλιού θα καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της, όπως είχε συμβεί στη Μούρθια εναντίον του PP, το οποίο επίσης κυβέρνησε σε συνασπισμό με τους Πολίτες.

Λίγα λεπτά μετά την υπογραφή του διατάγματος, το PSOE και το Más Madrid κατέγραψαν προτάσεις μομφής κατά του Ayuso που έγιναν δεκτές για επεξεργασία από το Προεδρείο της Συνέλευσης, ένα όργανο που κατάλαβε ότι η διάλυση του Κοινοβουλίου δεν ήταν σε ισχύ εκείνη την εποχή, καθώς δεν είχε λάβει “επίσημη και καταχωρική ανακοίνωση” σχετικά με το διάταγμα διάλυσης και την έκκληση για εκλογές.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το σώμα, ότι η δύναμη της διάλυσης του προέδρου “έχει τεθεί σε ισχύ μετά την ύπαρξη ενός από τα αδιάβατα όρια που της επιβλήθηκαν από το ίδιο το Καταστατικό αυτονομίας”, καθώς οι εκλογές δεν μπορούν να εξαγγείλονται μέχρι να υπάρξει πρόταση μομφής.

Διασταυρούμενοι πόροι
Όπως έπραξε η PP, η Vox υπέβαλε επιστολή ακυρότητας κατά της συμφωνίας του Προεδρείου του Μόνιμου Συμβουλίου της Συνέλευσης της Μαδρίτης για την οποία έγιναν δεκτές οι προτάσεις μομφής και είναι διατεθειμένες να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ψηφίσουν οι πολίτες στις 4 Μαΐου.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μας αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου και η επίθεση του Pedro Sánchez στην Κοινότητα της Μαδρίτης», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Vox Rocío Monasterio. Ο Vox θεωρεί ότι η αποδοχή στη διαδικασία των προτάσεων μομφής συνέβη “σε απάτη του νόμου”, καθώς η νομοθεσία ορίζει ότι “η διάλυση του Κοινοβουλίου συμβαίνει ταυτόχρονα όταν συμφωνεί η Προεδρία της περιφερειακής κυβέρνησης και όχι όταν κοινοποιείται, δημοσιεύεται ή εγκρίνεται.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του PSOE, Pilar Sánchez Acera, δήλωσε ότι το Προεδρείο ενήργησε “σωστά” στην αποδοχή των προτάσεων και “τώρα πρέπει να δούμε αν το διάταγμα υπεγράφη πραγματικά πριν, δημοσιεύθηκε εκείνη τη στιγμή και όταν κοινοποιήθηκε”, καθώς ελήφθη στις 16.00 την Τετάρτη και οι πρωτοβουλίες καταγράφηκαν περίπου στις 13.00.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των πολιτών Σεζάρ Ζάφρα κατηγόρησε τον Αγιούσο για το “χάος” λόγω της “ιδιοτροπίας” του, η οποία έχει αφήσει το μέλλον των Ευρωπαϊκών ταμείων ή των περιφερειακών προϋπολογισμών στον αέρα. “Μόνη της έχει δημιουργήσει μια μη βιώσιμη κατάσταση”, δήλωσε η Ζάφρα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Más Madrid, Pablo Gómez Perpiny, δήλωσε ότι ο Ayuso αποφάσισε να “θέσει τα ιδιαίτερα συμφέροντά του και τα συμφέροντα του κόμματός του πάνω από τη νομιμότητα”, τονίζοντας παράλληλα ότι η προσφυγή που προετοίμασαν οι νομικές υπηρεσίες της Συνέλευσης υποστηρίζει ότι η αίτησή του κατατέθηκε εγκαίρως.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.