Όλα έχουν ομορφιά, αλλά δεν την βλέπουν όλοι.

Η βρετανική παραλλαγή αντιπροσωπεύει ήδη το 90% των περιπτώσεων σε ορισμένες κοινότητες

Η βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού συνεχίζει να επεκτείνεται στην Ισπανία και ήδη αντιπροσωπεύει το 90% των περιπτώσεων σε ορισμένες κοινότητες, ενώ νέα θετικά αποτελέσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται από άλλες, όπως η Καλιφορνέζα, η οποία ήδη προσθέτει έως και 25 θετικά, ή πορτογαλικά, από τα οποία το πρώτο έχει επιβεβαιωθεί.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στην τελευταία επικαιροποίηση της έκθεσης σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση του VARIANT B.1.1.7 του SARS-CoV-2 και άλλων παραλλαγών ενδιαφέροντος, η οποία αναφέρει ότι η βρετανική παραλλαγή, η κύρια παραλλαγή υπό τον μεγεθυντικό φακό του Υπουργείου Υγείας, υπάρχει ήδη σε όλες τις κοινότητες.

Αλλά υποστηρίζει επίσης ως παραλλαγές ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία (VOC) ότι οι περισσότεροι αφορούν B.1.351 (νοτιοαφρικανός), εκ των οποίων 55 περιπτώσεις έχουν ανιχνευθεί και P.1 (Βραζιλία), από τα οποία υπάρχουν 15 μολυσμένα.

Το Κέντρο Συντονισμού Προειδοποίησης υγείας και Έκτακτης Ανάγκης επιβλέπει επτά άλλα: B.1.429 (Καλιφορνέζικα). P.2 (Ρίο ντε Τζανέιρο)· B.1.525 (Νιγηριανά) και C.16 (πορτογαλικά), εκ των οποίων η Ισπανία επιβεβαίωσε 25, 15, 6 και μία περίπτωση, αντίστοιχα.

Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν στη δημόσια υγεία είναι “ακόμα άγνωστος”, αλλά “ο συνδυασμός μεταλλάξεων που έχουν ή η επέκτασή τους σε τοπικό επίπεδο σε συγκεκριμένες τοποθεσίες καθιστούν σκόπιμη την παρακολούθηση της επιδημιολογικής τους κατάστασης αυτή τη στιγμή”, αναφέρει.

Αυτή η τελευταία ενημερωμένη έκδοση αναφέρεται επίσης σε B.1.526 (Νέα Υόρκη). A.23.1 (κατάγεται από την Ουγκάντα και εντοπίστηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με λίγα κρούσματα σε άλλες χώρες), και VOC 202102/02, παρόμοια με τη βρετανική, εκ των οποίων δεν εντοπίζονται επί του παρόντος κρούσματα στην Ισπανία.

Το B.1.1.7 (Βρετανικό)
Κυρίαρχο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και το Ισραήλ, το B.1.1.7 χαρακτηρίζεται από ταχεία αντικατάσταση των άλλων παραλλαγών που κυκλοφορούν. είναι “πιο μεταδοτικό, ίσως πιο θανατηφόρο και δεν φαίνεται ότι η απόδραση στην ασυλία είναι σημαντική”.

Η εξέλιξή του μέσα από το έδαφος εξακολουθεί να είναι πολύ άνιση, και ενώ στην Αραγονία αντιπροσωπεύει το 13,6% και στην Καστίλλη και λεόν 14,3% και στη Λα Ριόχα έχει μικρή παρουσία, στις Αστούριες φτάνει το 96,4% και στην Καταλονία το 84,6%.

Στις Καναρίους Νήσους καταλαμβάνει το 18,28%. στην Κοινότητα της Βαλένθια, το 34,2% των λοιμώξεων· Καστίλλη-Λα Μάντσα, 37,1%. Μαδρίτη, 45,8% και Μελίγια 47,4%· αλλά στη Γαλικία αντιπροσωπεύει ήδη περισσότερο από το ήμισυ με 53,3%, ακολουθούμενο από τη Χώρα των Βάσκων (54,2)· Μούρθια (56,4%)· Ανδαλουσία (57,5%)· Ναβάρα (68,5%), Βαλεαρίδες Νήσοι (72,1%) Η Κανταβρία (75,9%)

Το B.1.351 (Νοτιοαφρικανός)
Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί δύο σποραδικά κρούσματα και 8 εστίες με 55 σχετιζόμενα κρούσματα, εκ των οποίων τα 22 έχουν επιβεβαιωθεί με αλληλουχία.

Δύο εστίες και ένα σποραδικό κρούσμα σχετίζονται με ταξίδια στην Τανζανία, το Καμερούν και τη Νότια Αφρική αντίστοιχα, αλλά στην άλλη 6 και σε μια άλλη σποραδική περίπτωση δεν έχει εντοπιστεί καμία σχέση με περιοχές υψηλού επιπολασμού. Τέσσερις από αυτές τις εστίες εντοπίστηκαν στον ίδιο δήμο, τον οποίο δεν διευκρινίζει.

Αυτή η παραλλαγή, που υπάρχει στη Νότια Αφρική, τη Ζάμπια, τη Μποτσουάνα και άλλες χώρες του κώνου της Νότιας Αφρικής και με περιπτώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες – με σημαντική παρουσία στο Τιρόλο (Αυστρία) – σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα, μειωμένη εξουδετέρωση μονο και πολυκλωνικών ορών και “μέτρια έως υψηλή” αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

P.1 (Βραζιλίας)
Εντοπίστηκαν δύο μεμονωμένα κρούσματα και τρεις εστίες, με συνολικά 15 κρούσματα.

Σε ένα σποραδικό κρούσμα και δύο εστίες με 13 κρούσματα συνολικά, δεν έχει αποδειχθεί επιδημιολογική σύνδεση με τη Βραζιλία. Ένα από τα θετικά είναι μια περίπτωση πιθανής επανεισαγωγής.

Με παρουσία στην περιοχή Manaus (Βραζιλία) και περιπτώσεις σε άλλες χώρες, οι περισσότερες με σύνδεση με αυτό, αυτή η παραλλαγή μελετάται για μεταδοτικότητα και διαφυγή στην ανοσολογική απόκριση, αν και έχει βρεθεί μείωση των εξουδετερωτών τιτλοδοτών αντισωμάτων στους ορούς του εμβολίου.

P.2 (Ρίο ντε Τζανέιρο)
Δύο σποραδικά κρούσματα εντοπίστηκαν σε ταξιδιώτες από τη Βραζιλία, και τα δύο επιβεβαιώθηκαν με αλληλουχία.

Επιβεβαιώθηκε επίσης οικογενειακή εστία με τρία θετικά κρούσματα (το ένα επιβεβαιώθηκε με αλληλουχία) και νοσοκομειακή εστία με 9 κρούσματα (όλα επιβεβαιωμένα με αλληλουχία) χωρίς γνωστούς δεσμούς με τη Βραζιλία.

B.1.525 (Νιγηριανός)
Μια περίπτωση που ακολουθήθηκε τον Ιανουάριο, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το B.1.429 (Καλιφόρνια)
Από τα έξι αρχικά κρούσματα που παρατηρήθηκαν στην προηγούμενη ενημέρωση, όλα ανιχνεύθηκαν σε τυχαίο έλεγχο, έχει μεταφερθεί σε 25: πρόκειται για 3 σποραδικά κρούσματα και τρεις εστίες στην ίδια κοινότητα με συνολικά 22 συνδεδεμένα κρούσματα. Κανείς τους δεν έχει αναγνωρίσει ταξιδιωτικό ιστορικό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.